Dietetyka | ErgoTest

Dietetyka

Dietetyka

Pamiętajmy że, w interesie pracodawcy, o co apeluje m.in. WHO jest uświadamianie pracowników, jak ważna jest zmiana nawyków żywieniowych dla ich zdrowia. Zgodnie z rekomendacją WHO warto wdrażać programy prozdrowotne w miejscu pracy, bez względu czy jest ona realizowana w biurze czy zdalnie. Ich fundamentem powinno być budowanie w organizacji nawyków żywieniowych w różnych formach, jak na przykład: newslettery, piramidy żywieniowe, mailingi, czy webinaria i indywidualna współpraca ze specjalistami z zakresu dietetyki. Duże znaczenie ma także stwarzanie w ciągu dnia pracy dobrej okazji pracownikom do wybierania zdrowszych produktów. Praca na home office, wbrew pozorom także daje szanse pracodawcom na edukację żywieniową i zachęcanie pracowników do sięgania po zdrowe produkty.

Z badań, przeprowadzonych przez organizację Health Enhancement Research Organization wynika,
że pracownicy, którzy regularnie jedzą zdrowe posiłki, osiągają aż o 25 proc. większą wydajność w pracy,
w porównaniu do osób, które nie żywią się zdrowo.

Plan przykładowego szkolenia

Hashimoto - dieta w autoimmunologicznym zapaleniu tarczycy

Nie podlega wątpliwościom, że to co ląduje na naszym talerzu wpływa na stan naszego zdrowia. Społeczeństwo zyskuje w tym temacie coraz większą świadomość, co wpływa na częste poszukiwania zaleceń dietetycznych w różnych schorzeniach. Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy Hashimoto jest schorzeniem dotykającym znaczny odsetek społeczeństwa (głównie kobiet), a lekarze przekazują pacjentom dość skromny pakiet zaleceń, dlatego wspomaganie się odpowiednią dietą jest bardzo częstą praktyką.

Jak powinna wyglądać dieta w Hashimoto? Na to pytanie odpowie dietetyk mgr Paulina Ihnatowicz, eksperta w tym temacie. Podczas webinarium dowiecie się jakie są pożądane składniki diety, czego lepiej unikać oraz jak najlepiej skomponować jadłospis, by służył zdrowiu tarczycy.

dr nauk medycznych Izabela Grabowska dr nauk medycznych Izabela Grabowska

Prowadząca

dr nauk medycznych Izabela Grabowska
dietetyk sportowy

Absolwentka studiów doktoranckich w Zakładzie Fizjologii Stosowanej w Instytucie Medycyny Doświadczalnej i Klinicznej Polskiej Akademii Nauk w Warszawie.

Ukończyła Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Dietetyk z szeroką wiedzą z zakresu żywienia człowieka, fizjologii wysiłku fizycznego (studia podyplomowe na Akademii Wychowania Fizycznego w Warszawie – Żywienie i Wspomaganie Dietetyczne w Sporcie) oraz psychodietetyki (studia podyplomowe w Szkole Wyższej Psychologii Społecznej w Warszawie – Psychodietetyka); z doświadczeniem w pracy naukowej, a także w poradnictwie dietetycznym. Wykładowca na uczelniach wyższych (Warszawski Uniwersytet Medyczny, Wyższa Szkoła Rehabilitacji w Warszawie).

Pracuje zarówno z zawodowymi sportowcami (będącymi na najwyższym światowym poziomie) i osobami rekreacyjnie uprawiającymi różne formy aktywności fizycznej, a także osobami o siedzącym trybie życia, motywując do podjęcia aktywności fizycznej.

Jeżeli interesują Cię inne tematy niż zamieszczone u nas na stronie, skontaktuj się z nami! Pomożemy Ci dobrać rozwiązanie dopasowane do twoich oczekiwań.